Estruç africà

Habilitats especials

Sobreviure

Com ja hem explicat, aquest au porta més de 70 milions d'anys a la terra sense evolucionar. A continuació es detallen alguns dels seus superpoders per haver-ho aconseguit. Cal destacar que en el seu hàbitat natural, ni més ni menys que la sabana africana, no té depredadors naturals, arribant a viure entre 30 i 40 anys.

nieve.jpg

Temperatura extrema

L'estruç pot viure en condicions de temperatura extrema. Pot tolerar dels 55ºC fins als -20ºC.

Per això és que hi ha granges d'estruç al voltant de tot el món. Llocs tan diferents com l'Aràbia Saudí o Canadà. Per aconseguir-ho, està dotat de plomes molt efectives per a l'aïllament de temperatura i sobretot un oli tèrmic molt especial que té sota la pell. Es diu oli d'estruç i només existeix en aquest animal i en l'emú. Així aquest au es manté una temperatura corporal d'uns 40ºC. A part de la funció tèrmica, aquest oli és un gran regenerador de la pell. És a dir, si l'estruç es fereix la pell, l'oli ho reconstrueix molt de pressa. El peculiar és que està compost per omega 3, 6, 7, i 9. Una meravella de la naturalesa.

avestruz del sahara.jpg
avestruz bebiendo.jpg

Hidratació

Encara que pesi a prop dels 200Kg, és capaç de viure sense beure ni una gota d'aigua durant mesos. Això és degut al seu increïble habilitat de conservar l'aigua en el cos i no deshidratar-se. En general l'estruç rep la seva hidratació mitjançant el menjar. Un clar exemple d'això són els nadons d'estruç, que eclosionen al desert i en ocasions triguen dos mesos a trobar aigua per primera vegada a la vida. Això sí, si troba aigua, l'estruç adult pot prendre fins a 5 litres de cop.

ojo avestruz.jpg

Visió

L'estruç posseeix l'ull més gran d'entre tots els animals terrestres. ¡Només balenes i calamars gegants superen aquests enormes ulls de 5,5cm! (Comparable a una pilota de billar). Veuen fins a 3,5 km en detall i amb un camp de visió de 270º. A més veuen més colors que els humans i també la llum ultravioleta. ja que al contrari a nosaltres, que només tenim tres cèl·lules fotoreceptores a la retina per captar ones de llum que es converteixen en els colors blau, vermell i verd, els ocells tenen quatre d'aquestes neurones. Per si això fos poc, viuen en grups de fins a uns 20 estruços i cada individu vigila 7 Km a la rodona. Pel que és impossible per als depredadors africans sorprendre l'estruç durant la caça.

velocidad avestruz.jpg

Velocitat y resistència

Aquest animal és capaç d'arribar a una velocitat punta de més de 80 km/h. Cada pas és d'uns 5 metres i només hi ha un depredador africà més ràpid que això: el guepard. Els altres no tenen cap oportunitat. Pel que fa al guepard, amb els seus increïbles 120 km/h, té 3 problemes per caçar l'au més gran del planeta. 1.- Factor sorpresa: missió impossible.

2.- Factor resistència: el guepard és capaç de córrer durant només uns 30 segons. 'La estruç 30 minuts!

3.- Factor por: l'estruç mascle pot ser molt agressiu i espantar fàcilment a un guepard o fins i tot matar-lo.

Defensa

La millor defensa és l'atac, i la responsabilitat és dels mascles del ramat. De vegades n'hi ha prou amb intimidar els depredadors. Estirant-se fins als 3 metres d'altura i 2 metres d'amplada, l'estruç fa molta por. No obstant això, les seves armes es troben a la punta dels peus: una garra de 10-15cm. Les seves potades són frontals i apunten al cap. La pressió que exerceix un estruç mascle és d'uns 150 KG/cm², i és que amb una sola potada pot matar un lleó. Hi ha una jerarquia entre els mascles. Al cim es troba el mascle alfa. Aquest és l'encarregat de dirigir a la rajada i de tenir cura de totes les cries. Per mantenir els depredadors lluny, els mascles canten per marcar el seu territori. El so que produeixen es diu "Booming" (Bumin), és de to molt greu i un humà ho pot sentir a més de 1 Km. De tant en tant els mascles es barallen per entrenar i pujar de rang a la jerarquia.

pelea de avestruces.jpg
bostezo.jpg

Somni

Aquest és l'au que menys dorm de tot el món. Sol dormir de peu, tancant tots dos o només un ull. El cas de l'estruç difereix de totes les altres aus. Només pot dormir en fase REM/MOR (moviments oculars ràpids) i durant períodes de temps molt curts. Sumant totes les becades que pren, l'estruç dorm uns 20 minuts al dia!

anticuerpos avestruz vs covid.jpg

Sistema inmunitari

Endevina quin au té el sistema immunitari més fort ... ¿Ja no estranya veritat? I és que a l'estruç no s'injecta ni una vacuna a les granges, no s'administra antibiòtics ni medicina en general en tota la seva vida. El seu sistema immunitari és extraordinàriament resistent contra la majoria de les malalties que afecten els ocells. A la universitat de Kyoto, Japó, paradoxalment van trobar anticossos de l'estruç per combatre la grip aviar. Des de llavors, s'han desenvolupat per a la grip porcina i avui dia fins per al nou Corona virus Sars-Cov2. Al Japó estan fent furor unes màscares amb anticossos d'estruç per protegir-se de diferents virus, usades des de l'any 2004. Els anticossos s'obtenen a partir d'ous d'estruç.  Emboliquen els virus que entren en contacte amb la màscara, de manera que inactiven els gèrmens i el seu portador no és contagiat. "Hem produït anticossos d'estruç contra molts virus, bacteris i al·lèrgens, però ens va complaure veure la rapidesa amb què els estruços van desenvolupar immunitat i van col·locar els anticossos anti-SARS-CoV-2 en els seus ous. Ens va complaure encara més veure com de capaços eren els anticossos per bloquejar el virus que causa COVID-19 ", Dr. Tsukamoto.

mascarilla avestruz.jpg
proceso anticuerpos.png