Estruç africà

Familia de l'estruç

Ratites

Les ratites són les aus originals que no volen ni es comuniquen mitjançant la veu, sinó que utilitzen el llenguatge corporal. Només existeixen 5 avui en dia: L' estruç, l'emú, el nyandú, el casuari i el kiwi. Fa 150 anys encara existia l'au elefant de Madagascar. Va ser l'au més gran de la història i posava els ous més grans de tots els animals de la història del nostre planeta. I fa uns 500 anys encara existia la Moa gegant de Nova Zelanda. Tots dos varen ser caçats per humans fins a la seva extinció. Al extingir-se els dinosaures, paleontòlegs afirmen que el planeta va ser dominat per cocodrils gegants, serps gegants i ratites (aus gegants no voladores). L'últim en extingir-se, també caçat per l'home, va ser el famós dodo a l'any 1662.

Ratites existents

Estruç (Struthio Camelus)

És l'au més gran del món. Mesura aproximadament 2 metres i pesen fins a 180kg.

És natiu d'Àfrica i habita tant la sabana com el desert. No necessita beure aigua si troba menjar, que inclou tant fulles i llavors com insectes o mol·luscs. Viu en ramats de fins a 20 individus i comparteixen un niu per a tothom. Serà el mascle alfa qui tingui cura de les cries. El mascle és capaç de matar un lleó adult amb les seves increïbles cosses frontals d'uns 500Kg de pressió.

Emú (Dromaius novaehollandiae)

És el segon ocell més gran del planeta. Mesura aproximadament 1.5 metres i pesa fins a 80Kg. L'emú és natiu d'Austràlia i es distribueix en la major part del territori. Manté una dieta omnívora que inclou llavors, fruits, brots de plantes, excrement i animals petits. Les seves necessitats d'aigua són grans: cada dia beu uns 10 litres. Durant la major part de l'any viu en grups petits i es separen en parelles per aparellar-se.

Casuari (casuarius casuarius)

És el tercer ocell més gran del món. Mesura aproximadament de 1.5 metres i pesa fins a 80Kg.

El casuari és natiu de Nova Guinea i Austràlia. Són aus solitàries i molt agressives que habiten la selva tropical on s'alimenten de les fruites caigudes, d'alguns fongs i petits animals.

Juntament amb l'estruç es considera l'au més perillós del món ja que no dubta en atacar i matar humans. La femella casuari és més perillosa que el mascle. Aquesta es pot aparellar amb diversos mascles, i fer una nidada amb cada un d'ells. El mascle és qui incuba els ous i junts tenen cura dels pollets.

Nyandú (Rhea americana)

És la quarta au més gran de món. Mesuren aprox. 1.3m i pesen fins a 30Kg.

Es troba exclusivament a Sud-amèrica i habiten típicament els boscos de la Pampa, normalment en àrees amb pastures altes. Són omnívores que s'alimenten tant de pastura com d'animals petits o llavors. Existeixen 8 subespècies d'aquesta au i viuen en rajades de fins a 20 individus. El mascle és qui incuba els ous i té cura dels pollet.

L'any 2000 6 ñandúés van escapar d'una granja a Alemanya, aconseguint sobreviure a l'hivern en un hàbitat molt semblant a el de Sud-amèrica. Aquestes aus van aconseguir establir-se a l'àrea de Mecklenburg-Vorpommern i per a octubre de 2008 la població estimada per científics alemanys era d'al voltant de 100 individus.

Kiwi (Apteryx)

És la ratite més petita de totes, de la mida aproximada d'una gallina comú. És endèmic de Nova Zelanda, on va habitar també la Moa gegant. Actualment es troba en un greu perill d'extinció a causa de la deterioració de l'ecosistema neozelandès, degut principalment a la introducció d'espècies animals foranes. Els kiwis són criatures tímides i nocturnes amb un sentit de l'olfacte molt desenvolupat gràcies a l'existència de veritables bigotis al voltant del bec. Un altre tret generalment inusual en un au és la presència de fosses nasals a la punta del seu llarg i filoso bec. Són omnívors; per alimentar-se, incrusten el bec a terra a la recerca de cucs, insectes i altres invertebrats. També mengen cocos i, si l'oportunitat es presenta, petits crancs de riu, amfibis i anguiles.

† Ratites extingits 

Una de les aus més grans que va existir mai. Les moas gegants es van extingir per les accions dels humans, que els caçaven com a aliment. Aquest grup d'aus ja havia desaparegut de Nova Zelanda a l'any 1500. Arribant a mesurar 3,7 metres d'alçada i un pes de 280 kg. La moa tenia un depredador natural: l'àguila d'Haast. A l'extingir-se la moa, es va extingir també l'àguila d'Haast.

Au elefant 

(Aepyornithidae )

És l'au més gran que va existir mai. Endèmic de Madagascar, arribant a mesurar més de 3 metres i pesar més de 500Kg. També es va extingir per les accions dels humans, que els caçaven com a aliment. Amb tan formidables dimensions, no és d'estranyar que els ous de l'au elefant fossin igualment gegants. De més de trenta centímetres de diàmetre, pesaven fins a dotze quilos, contenint nou litres en el seu interior i equivalien a set ous d'estruç, dos-cents vint ous de gallina o 12.000 ous de colibrí. Ni tan sols els ous dels majors dinosaures trobats fins avui aconsegueixen les dimensions de l'ou d'una au elefant, de manera que amb seguretat parlem dels ous més grans posts per qualsevol animal a la història de la terra.

Endèmic de l'illa Maurici, va ser l'última ratite que es va extingir. L'ésser humà va arribar al seu hàbitat al segle XVI. Els descobridors portuguesos ho van anomenar "dodo" ( "estúpid" en la parla col·loquial portuguesa) per la seva malaptesa i la facilitat amb que podia ser caçada (el dodo va evolucionar sense cap contacte amb éssers humans, de manera que no els veia com una amenaça). L'últim exemplar viu va ser vist l'any 1662.